Foametea face ravagii în Madagascar, forțându-i pe mulți dintre locuitori să mănânce lăcuste, frunze de cactus și chiar noroi, a alertat vineri un înalt reprezentant al ONU, potrivit căruia acest stat insular african a devenit prima țară din lume care se confruntă cu o foamete provocată de schimbările climatice, informează AFP.
Situația actuală din Madagascar, cauzată de mai mulți ani de secetă, l-a făcut pe directorul Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, care s-a deplasat recent pe insulă, să spună că „ceea ce se întâmplă în această țară seamănă cu ceea ce vedeți într-un film horror”.
Vineri, directorul regional al PAM pentru sudul Africii, Lola Castro, care l-a însoțit pe David Beasley în acea vizită, a evocat „o situație foarte dramatică”, într-un interviu video acordat pentru jurnaliștii din New York. „Ce este mai rău abia urmează”, a prevenit ea.
„Sunt oameni care se află la limita foametei și acest lucru se întâmplă fără să existe un conflict armat. Doar din cauza schimbărilor climatice, care, prin cele mai grave efecte ale lor, îi afectează foarte mult. O acțiune rapidă a comunității internaționale este mai mult decât necesară”, a mai spus Lola Castro.
„Acești oameni nu au contribuit cu nimic la schimbările climatice, însă ei poartă întreaga povară în prezent”, a continuat ea, citându-l pe David Beasley.
Foametea din Madagascar este deosebit de gravă în sudul țării. În urmă cu mai mult de o lună, ONU a emis deja o alertă în privința foametei în creștere, care riscă să afecteze peste 1 milion de persoane.