joi. mai 19th, 2022

”E interesul strategic al SUA!” Fără nicio reținere, Ambasada SUA la București se implică în afacerile interne ale României, impunând adoptarea unor decizii controversate, împotriva cărora se pronunță asociații profesionale și partide politice,scrie sputnik.md

Declarație revoltătoare a însărcinatului cu afaceri David Muniz, cel mai înalt oficial al ambasadei SUA în lipsa ambasadorului.

Fără nicio reținere, David Muniz a cerut, în numele (Ambasadei) SUA, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

”În problema SIIJ, poziţia noastră a fost clară şi o repet: credem că această coaliţie trebuie să îşi ţină promisiunile pentru a desfiinţa SIIJ. Multe instituţii europene de justiţie s-au pronunţat clar că acea Secţie ar trebui să fie desfiinţată”, a declarat Muniz.

Mai multe organizații ale magistraților, incluzând majoritatea judecătorilor români s-au pronunțat ÎMPOTRIVA desființării SIIJ. 

La rândul său, multe mass media resping ideea desființării SIIJ, iar publicația de specialitate, Lumea Justiției, dă argumente clare despre ce s-a întâmplat când SIIJ nu exista – și când se făceau mii de dosare magistraților. Era perioada Kovesi, personaj susținut puternic de Ambasada SUA.

Care este deci sensul intervenției lui Muniz? Simplu – presiune inadmisibilă, probabil pentru a contracara decizia Curții Constituționale din iunie, care a stabilit că SIIJ este constituțională.

”SUA dictează României ce să facă pe domeniul justiției și nu numai”, cometează ziarista Loredana Coruț de la ”Știri pe surse”, observând că ”sub pretextul că la noi corupția e așa pregnantă încât amenință siguranța națională, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz, a dat indicații României”.

Interviul menționat, Muniz a mai făcut o afirmație de un ridicol total, demonstrând încă o dată ipocrizia politicii americane: ”Preşedintele Biden a făcut din lupta anticorupţie o prioritate de securitate naţională. Corupţia nu este doar o problemă, deşi este o problemă gravă, pentru ţările în care există. Este o ameninţare la adresa securităţii, pentru că permite unora să exploateze slăbiciunile acelei ţări”.

Reamintim că Joe Biden și familia sa au generat mari scandaluri de corupție – de la implicarea în spolierea Ucrainei de bani și resurse, la afaceri dubioase cu țări din fost bloc comunist (inclusiv cu România, conform lui Donald Trump) și mergând până la jocuri piramidale, în care partenerii familiei Biden au fost condamnați. Bineînțeles, fiul lui Biden a fost scăpat, primind o funcție la stat.

David Muniz a formulat și o veritabilă susținere politică pentru Coaliția de guvernare, despre care a spus că ”ei muncesc din greu şi cred că rezultatele se vor vedea”.

”Se muncește mult în parlament şi la guvern pentru a găsi calea cea mai bună, pentru a se ţine de acele promisiuni (desființarea SIIJ, n.n.), pentru a readuce, a reface statul de drept în România”, a spus Muniz, subliniind – ”sunt foarte încrezător în legătură cu asta, dar e ceva care ne preocupă”.

Deci, aceeași formulă folosită de controversatul ambasador Adrian Zuckerman, care nu se sfia să atace PSD și să susțină PNL și pe Iohannis, cu aceeași afirmație: ”readuc, a refac statul de drept în România”. Adică PSD a afectat ”statul de drept” și PNL, USR și Iohannis îl refac!

Și, dacă mai era nevoie de lămuriri în privința intențiilor SUA, iată și o ultimă afirmație:

”Este în interesul strategic al SUA să vadă statul de drept respectat”, a declarat David Muniz.