Termocentrala Mintia a fost închisă, oficial, în noaptea de luni spre marți. Mai mulți angajați s-au adunat în curtea termocentralei pentru a protesta. Printre ei a fost prezent și liderul Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iștoc, care a declarat că închiderea acestui obiectiv este un asasinat energetic, girat de ministrul Energiei Virgil Popescu.
”Este un asasinat energetic, închiderea unui colos industrial de 1275 megawati putere instalata, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României, odată cu închiderea acestui obiectiv au fost trimiși acasă 700 de angajați. Județul Hunedoara se va îmbogăți astăzi cu 1500 de șomeri pentru că pe lângă cei 700 de angajați disponibilizați de la Termocentrala Mintia mai sunt încă aproximativ 700 disponibilizați în Valea Jiului. Aceste concedieri au fost făcute și girate de ministrul Energiei Virgil Popescu, de prefectul de Hunedoara care acum negociază cu o firmă de casă să aducă 50 de angajați înapoi care să mimeze conservarea instalațiilor. Colegii mei pot confirma că au fost scoase de sub tensiune instalatiile turbinelor, cazanelor. (…) Vrem să le spunem devenilor că nu mai au alternativă pentru iarna viitoare, nu se va reuși pornirea instalațiilor. Vom fi singurul municipiu reședință de județ care va avea școlile închise nu din cauza pandemiei, ci din cauza frigului”, a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului ”Solidaritatea” din județul Hunedoara, potrivit Profit.ro.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, printr-o companie externă, începând de luni, 26 iulie 2021, au fost angajate aproximativ 70 persoane care vor asigura „mentenanţa întregului sistem” şi funcţionarea angrenajelor care nu pot fi oprite.
Aproape 1.500 de angajaţi din cei 4.000 ai Complexului Energetic Hunedoara au fost disponibilizaţi, într-o singură tranşă. „Sunt 662 persoane care pleacă de la Mintia şi 815 angajaţi de la structurile din Valea Jiului ale CEH. Persoanele disponibilizate de la CEH vor beneficia de plăţi compensatorii şi venit de completare, în funcţie de vechimea fiecăruia”, arăta un comunicat al Prefecturii Judeţului Hunedoara.
Termocentrala Mintia, aflată în vecinătatea municipiului Deva, pe malul Mureşului a devenit funcţională în toamna anului 1969. „Steaua de pe Mureş”, aşa cum era numită în trecut, are o putere instalată de 1285 MW în 5 grupuri energetice de 210 MW fiecare şi un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur de 660 t/h, 13,72 MPa, 550 °C, fiecare bloc constituind o unitate independentă, se arată pe pagina de internet a termocentralei.
Centrala a fost pusă în funcţiune în 3 etape: 1969 – 1971 (etapa 4×210 MW), 1977 – grupul 5 şi 1980 – grupul 6 de câte 210 MW fiecare. Grupul 3 a fost retehnologizat în anul 2009 la 235 MW.
„De la punerea în funcţiune şi pâmă la finele anului 2011, termocentrala Mintia a livrat 204 TWh din energia electrică necesară României”, se arată în prezentarea Termocentralei Mintia.