joi. mai 19th, 2022

„Pretul fainii a crescut in ultima saptamana cu circa 40%, de la 750 de lei pe tona la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de paine sunt necesare 750 de grame de faina si, pe masura ce faina scumpa va ajunge in brutarii, pretul painii va creste. Parerea mea este ca majorarea va avea loc in valuri, iar pana la sfarsitul lunii august painea se va scumpi cu circa 15%”, a precizat Aurel Popescu, presedinte Roman, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, Romania a exportat anul trecut doua milioane de tone de grau. Cu toate acestea in perioada mai-iunie Romania a apelat la importuri, din Ungaria.

Deoarece importurile si costurile de transport depaseau semnificativ pretul de atunci la graul din piata interna, firmele de panificatie nu si-au facut stocuri si au asteptat productia din acest an.

„Astfel, s-au creat niste goluri, intrucat in iulie nu s-a aprovizionat nimeni, pentru ca nu s-a recoltat nimic, din cauza ploilor. Acum, in luna august, cand s-a recoltat, toata lumea a sarit pe producatorii de grau, care din acest motiv si pe fondul cresterii cotatiilor pe pietele internationale au dublat pretul. De la 400-450 de lei pe tona de grau anul trecut au ajuns acum sa ceara si peste 800 de lei pe tona, ajungand chiar la 1.000 de lei”, a explicat Popescu.

Vestile nu sunt dintre cele mai bune, in conditiile in care, productia interna de grau din acest an, este slaba din punct de vedere calitativ.

„Va fi o mare problema pentru ca, pe fondul blocarii exporturilor de catre Rusia, va exista cerere din partea pietelor din zona si Romania va exporta si in acest an peste doua milioane de tone.

Necesarul intern de consum este de 3,5 milioane de tone, dar 1,5 milioane sunt la populatie. Tinand cont de necesarul de 600.000 de tone pentru samanta si alte 400.000 de tone pentru furaje, Romania va fi nevoita sa importe peste un milion de tone de grau pentru consum. Deci vom exporta si vom importa grau in acest an”, a explicat Popescu.