joi. mai 19th, 2022

Lucian Mate a fost ofițer SRI timp de șapte ani. După ce a fost ales în Biroul Local al USR PLUS Cluj-Napoca, vicepreședinte al organizației, acesta a decis să demisioneze ca urmare a discuțiilor pe această temă iscate în spaţiul public în urmă cu două luni. Acum el și-a anunțat demisia în mediul online, pe rețelele de socializare. Ce a omis să spună în mesajul său este faptul că subiectul discuției de acum două luni a fost nu că a făcut parte din SRI ci că a „uitat” să spună acest lucru partidului – care avea o clauză în statut care privea fix colaborareaa cu structurile informative, atât pe „vechi”, cât şi „pe nou”,scrie ziardecluj.ro.

În grupul Clujul Civic, acesta a fost desființat prin comentariile membrilor.

Redăm integral postarea lui Lucian Mate prin care și-a anunțat demisia:

„Asa cum probabil stiti, in urma cu doua luni am fost subiectul unor lungi si ample discutii pe acest grup. Am decis sa scriu azi si sa va anunt ca incepand cu data de 01.09.2021 mi-am dat demisia din USR PLUS.

De ce acum? Am asteptat Comitetului Politic, care a avut loc in acest weekend, ca sa vad daca vor exista modificari in Regulamentul de adeziune a membrilor USRPLUS; modificari care mi-ar fi permis sa-mi continui activitatea in partid, pentru care membrii USRPLUS Cluj-Napcoa m-au investit cu increderea lor. N-a fost sa fie!

Drept urmare, voi parasi acest partid pentru ca in ultima perioada USRPLUS a devenit un partid anti-NATO, care dispretuieste oamenii ce lucreaza in sistemul de aparare si pentru care interesul public este interesul gastii conducatoare. O sa detaliez mai jos.

Este foarte greu sa imi explic de ce USRPLUS intoarce spatele oamenilor in uniforma care au servit Romania. Stiti cu totii ca am fost ofiter SRI, iar din anul 2016 am trecut în rezerva. SRI este parte a NATO, dar și a Clubului de la Berna, acele structuri care apara siguranta cetatenilor europeni si romani si care garanteaza parcursul democratic, euro-atlantic al tarii noastre. Activitatea ofiterilor SRI si a altora care fac parte din sistemul de aparare al Romaniei este pusa, prin angajamentele asumate, in slujba valorilor democratice, de aparare a statului de drept. Daca oameni care au acest gen de cariera sunt indezirabili in acest partid, ma intreb care sunt de fapt valorile care ii anima pe liderii USRPLUS. Daca partenerii NATO in Romania nu sunt doriti, atunci pe cine prefera liderii USRPLUS?

Incerc sa-mi imaginez ce fac ministrii USRPLUS, cand, in calitatea lor de demnitari ai statului roman, primesc informari de la SRI. Le arunca la gunoi ca maculatura? Se fac ca nu le primesc? Nu le citesc? Mai grav, le ignora? Fiindca daca le iau in considerare, atunci dovedesc dau dovada de o fatarnicie de cea mai joasa speta. Cum altcumva decat fatarnicie, poate fi etichetat un comportament in care munca serviciului este eficienta, dar decidentii ii dispretuiesc pe cei care o fac? Poate ca, așa cum a comunicat deja public ministrul Nasui, sunt de preferat fostii colaboratori ai Securitatii.

Prin atitudinea si comportamentul pe care le-au avut fata de mine dar si fata de alti fosti ofiteri SRI, SPP, DIPI sau din alte structuri ale sistemului de aparare, liderii USRPLUS se plaseaza in compania „selecta” a lui Liviu Dragnea, Sosoaca si alte personaje care-si iau „lumina“ de la Est. Acrediteaza ideea ca o categorie profesionala care lupta pentru apararea statului de drept este un risc politic. Poate mai grav decat asta este ca, in fatarnicia lor, liderii USRPLUS pun semnul egal intre actualele servicii nationale de informatii si fosta Securitate sau serviciile de informatii straine.

Am inteles, cat am fost membru PLUS si apoi USRPLUS, ca acest partid doreste sa faca reforma serviciilor de informatii. Oare cu cine o vor face, atata timp cat conducerea partidului considera ca militarii romani in rezerva sunt un risc? Cine le va furniza expertiza necesara acestui proces, amicii de la Sputnik? Deoarece aparent, membrii NATO nu sunt buni. Cat despre competenta unui fost ministru de interne, faptele vorbesc de la sine. A reformat atat de bine serviciul secret al MAI, incat anul trecut presa relata cum politistii stau la masa cu infractorii si filmeaza procurori in timpul liber.

Nu as putea spune cu certitudine daca ceea ce face conducerea USRPLUS vine din nestiinta, neputinta sau rea-vointa. Ce stiu insa, e ca foarte multi oameni din sistemul de aparare si-au pus sperantele in aceasta noua generatie de politicieni. Din pacate, ceea ce am vazut nemijlocit, din proprie experienta, este ca o parte a oamenilor din USRPLUS nu au nici cea mai mica farama de respect pentru femeile si barbatii in uniforma ai Romaniei. Cred cu toata sinceritatea ca membrii si simpatizantii USRPLUS, care provin din structurile de aparare ale Romaniei, ar trebui sa isi re-analizeze optiunile electorale; acest partid nu este interesat de ei si nici de munca, eforturile sau sacrificiile pe care le fac.

Plec cu constiinta impacata ca am incercat sa-mi folosesc cunostintele, experienta si energia pentru binele comunitatii din Cluj. Sper, dragi fosti colegi, sa demonstrati ca doar plecarea mea va oprea sa deveniti mai eficienti, mai apropiati de cetateni si mai competenti la guvernare.

Lucian Mate”

Redăm mai jos o parte din comentariile la postarea lui Lucian Mate:

Victor Lungu, redactor șef Ziar de Cluj: Dar eu imi aduc aminte ca subiectul discutiei nu a fost ca ai facut parte din SRI, ci ca ai omis sa spui si partidului. care partid e oricum SecUSR pe Plus cu toti baietii si fetele acelea de unchi si parinti instelati pe umar. cum nu am uitat ca si Ciolos a negat stagiul militar facut la Secu pana a fost obligat sa isi aduca aminte cum o garda pe Doina Cornea sa nu lipeasca manifeste anti Ceasca prin Cluj. vorbim despre ipocrizie crunta. iar noi cei traiti sub ceausism ne amintim cu dispret de modul in care si securistii isi serveau Patria.

Emanuel Ungureanu, deputat USR PLUS Buzău: Știe cineva ce contribuție a avut SRI Cluj la destructurarea mafiei din sistemul de transplant coordonată de Lucan, în complicitate cu Oțel, Toma Rus și alții? Știe cineva cu ce a ajutat SRI Cluj în lupta cu mafia imobiliară din Cluj-Napoca și împotriva sistemului putred sanitar din Cluj? Eu am fost în linia întâi și vă pot spune că SRI a frecat menta pe bani mulți, dacă nu cumva a fost foarte complice la tot ce am menționat mai sus.