joi. mai 19th, 2022

Un incendiu a izbucnit, vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Șapte din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid au decedat. Ceilalți pacienți au fost scoși pe geam, într-o operațiune dramatică de salvare a lor.

Șapte pacienți au murit în incendiul puternic izbucnit, vineri, la Secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, unde erau internate 10 persoane.

Inițial, DSU a anunțat 9 victime, bilanțul fiind revizuit după mai bine de două ore și jumătate. Zeci de pompieri au intervenit pentru evacuarea celor peste 100 de pacienți din spital, care au fost transferați la mai multe unități medicale. Imaginile difuzate de presa locală arată pacienți scoși de pompieri pe geam, la fel și cadre medicale.

Presa internaţională scrie despre incendiul de... | News.ro
VIDEO FOTO Imagini dramatice. Momentul în care pacienții sunt evacuați pe  geam la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța

Șeful ISU Dobrogea, Mihail Amarandei, spune că la spital au fost făcute controale în februarie și au fost descoperite nereguli de „ordin tehnic şi organizatoric”. Unitatea medicală avea termen până la finalul anului să rezolve acele probleme, însă ISU nu a mai verificat dacă s-a și întâmplat asta.

Iohannis a calificat situaţia drept ”o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc”. În opinia sa, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii.

”Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat şi pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19. Transmit condoleanţe familiilor îndoliate şi multă putere să poată face faţă acestor momente extrem de dureroase. Le doresc însănătoşire grabnică tuturor pacienţilor şi personalului medical care au avut de suferit de pe urma incendiului. Este de neimaginat prin ce suferinţă au trecut toţi aceşti oameni veniţi la spital cu speranţa că se vor vindeca”, a mai transmis președintele.

  • Într-un video publicat pe YouTube se observă efortul medicilor de a salva viețile pacienților.
  • Aceștia resuscitează un pacient chiar în curtea spitalului din Constanța.