Profesorul Ovidiu Bojor, doctor farmacist si membru al Academiei de Stiinte Medicale, a facut o lista a celor mai bune remedii contra răcelilor si gripelor.
1. Încercați cu echinaceea. Echinaceea este un supliment care ajuta la intarirea sistemului imunitar și va poate ajuta sa contracarați raceala.
”Daca deja v-ati imbolnavit, planta va poate scurta numarul zilelor de convalescenta. Are un rol protector“, precizeaza profesorul Ovidiu Bojor.
2. Testati suplimentele naturale cu zinc. Zincul are proprietati antivirale. Potrivit unor studii, acest mineral este capabil sa distruga formarea unor proteine care contribuie la multiplicarea virusurilor gripale.
„Va recomand produsul numit Biozinc, pe care il puteti combina cu Biomagneziu. Sunt doua suplimente naturale de succes“, considera Ovidiu Bojor.
3. Profitati de vitamina C. Vitamina C poate preveni o raceala, dar si scurta perioada de boala, ori poate usura simptomele.
Consumata in cantitati mari insa, poate afecta rinichii. Adultilor li se recomanda un gram pe zi, iar copiilor – 500 de miligrame.
4. Supa este buna pentru nasul infundat. Supa fierbinte calmeaza simptomele de raceala, deoarece aburii pe care ii inhalati va descongestioneaza nasul infundat. Totodata, va ajuta sa nu va deshidratati si, in plus, este usor de digerat.
5. Beti ceaiuri pe saturate. Ceaiul cald are efecte similare supei fierbinti. Cel verde, dar si cel negru par a fi mai indicate, deoarece contin si cantitati mari de antioxidanti.
Seara, in locul ceaiului negru, il puteti alege pe cel cu fructe ori pe cele de tei sau cimbru.
6. Usturoiul si ceapa, doua medicamente puternice. Usturoiul si ceapa sunt remedii legendare contra racelilor, deoarece distrug germenii si ajuta la desfundarea nasului, functionand ca doua medicamente puternice.
7. Durerile in gat se trateaza cu zeama de ridiche neagra. Zeama de ridiche neagra cu miere poate ca nu este asa gustoasa, dar va poate ajuta sa scapati de durerile in gat si de tuse. „Scobiti ridichea, puneti miere si lasati-o sa se imbibe timp de 10-12 ore.
Mancati apoi preparatul cu lingurita“, sugereaza profesorul Ovidiu Bojor. Acelasi remediu este recomandat persoanelor cu afectiuni hepatice, deoarece zeama de ridiche neagra are proprietatea de a reface ficatul.
8. Sauna si baile turcesti va relaxeaza. Aburii fierbinti din baia turceasca va pot relaxa muschii si este un bun descongestionant nazal.
Acelasi efect il poate avea si sauna. Temperaturile crescute ajuta in lupta contra agentilor patogeni.
Exista, de asemenea, si aparate de camera, cu placute din sare de mina, care se pun in priza si imprastie aerosoli.
10. Gargara cu apa sarata ori cu tinctura de propolis. Gargara cu apa sarata este un remediu bun contra durerilor in gat. Puteti incerca si cu ceai de musetel ori cu tinctura de propolis.
Se pun 20-25 de picaturi la 50 de mililitri de apa. Repetati procedura de doua sau de patru ori pe zi, in functie de severitatea simptomelor.
11. Aromaterapia ucide microbii din aer. Aerisiti bine camera in care dormiti, iar dupa aceea folositi uleiuri estentiale, cum sunt cele de levantica, busuioc sau menta.
„La fel ca si tamaierea, acestea «sterilizeaza» mediul ambiant“, mai spune profesorul Ovidiu Bojor.
12. Somnul reface organismul. Cel mai bun medicament contra racelilor si gripelor este somnul. Daca organismul va fi mai odihnit, va fi si mai capabil sa lupte contra virusurilor.