Plenul Parlamentului a decis, marţi, numirea Monicăi Gubernat în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului. S-au înregistrat 233 de voturi „pentru” şi 4 „contra”. Votul a fost secret cu buletine, relatează Agerpres.
Parlamentarii USR şi cei neafiliaţi aparţinând partidului Forţa Dreptei şi REPER nu au participat la vot.
Gubernat a fost propusă pentru această funcţie de CNA în şedinţa din 19 ianuarie 2023. Maria Monica Gubernat a fost numită de Parlament membru al CNA în data de 14 noiembrie 2018, pentru un mandat de 6 ani, începând cu data de 20 decembrie 2018.
G4Media a arătat în noiembrie 2021, cum PSD și PNL au convenit să o reinstaleze la șefia Consiliului Național al Audiovizualului pe Monica Gubernat, care fusese demisă din funcție în iulie de coaliția PNL – USR. Sub șefia lui Gubernat, CNA s-a remarcat prin lipsa de reacție față de derapajele de la principalele televiziuni.
Pentru a o putea reinstala pe Monica Gubernat ca președinte al CNA a fost nevoie de modificarea Legii de funcționare a instituției, care prevedea clar că un președinte demis nu mai poate ocupa funcția. Articolul 20, alineatul 6: Fostul președinte demis nu mai poate fi reales în funcție până la expirarea mandatului.
În acest scop, PSD a depus un amendament în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților. Amendamentul a eliminat exact alineatul 6 al Articolului 20, cel care împiedica realegerea Monicăi Gubernat ca președinte al CNA.
Monica Gubernat a fost susținută tot de PSD la precedentul său mandat. Ea a fost demisă la 15 iunie de plenul reunit al Parlamentului, cu voturile coaliției de atunci, PNL-USR-UDMR. În locul ei urma să fie instalată Cristina Pocora (PNL), dar Parlamentul nu s-a mai reunit pentru a o valida.
După ce Monica Gubernat a fost înlocuită din funcție, CNA a început să amendeze televiziunile de știri pentru desele,, derapaje”.
Amintim aici faptul că această instituție a închis un post tv la ordin politic.
Postului de televiziune News România i s-a reproșat atitudinea față de pandemie, vaccinare și război, primind numeroase amenzi deoarece a adus in fața publicului, prin intermediul unor specialiști printre care și decanul de vârstă în virusologie, fost reprezentat al României la OMS, medicul Traian Ionescu, efectele adverse ale vaccinului Covid-19.
CNA a refuzat constant să vadă dovezile prezentate de postul News România sau să asculte argumentele reprezentanților care au fost aproape de fiecare dată tratați cu superioritate și dispreț de catre membrii CNA.
Am cercetat și s-a confirmat faptul că postul de televiziune News România a fost un post independent care nu a fost susținut de nici un partid politic.
Această Instituție de Cenzură numită Consiliul Național al Audiovizualului îngroapă libertatea de exprimare, libertatea informării și informarea corectă.
După cum știm cu toții au închis postul News România întrucât postul nu s-a conformat directivelor globaliste. Vor continua să închidă toate vocile și din mediul online care vor îndrăzni să nu se supună acestei dictaturi.
Potrivit unui comunciat de presă, Monica Gubernat, Valentin Jucan şi membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului îşi propun ca ”CNA să desfăşoare activităţi de conştientizare şi educare în domeniul audiovizualului, de informare şi utilizare responsabilă a internetului pentru a permite utilizatorilor să aibă acces la informaţii şi să poată evalua, dar şi să creeze un conţinut audiovizual în mod responsabil şi în condiţii de siguranţă. Reglementarea, în anumite privinţe, a platformelor de partajare a materialelor video este o prerogativă care completează domeniul de activitate al CNA, atribuită odată cu implementarea în legislaţia audiovizuală din România a prevederilor Directivei Serviciilor Media Audiovizuale”, se arată .
Potrivit Codului audivizualului, Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte. Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte.