Comisia Europeană suspendă o parte din a treia plată PNRR, în jur de 1 miliard de euro îm, pentru că nu am îndeplinit ce am promis. Mai exact, numim în continuare în fruntea companiilor de stat personaje susţinute politic, fără experienţă în domeniu, iar aceste numiri sunt netransparente. Vestea bună este că am mai avea şase luni de graţie în care să îndeplinim jaloanele impuse de Comisie.
Comisia Europeană a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 dintre cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde de euro, fără prefinanţare, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, elementul central al programului NextGenerationEU.
Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane vizând reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, investiţii din domeniul transporturilor şi reforma regimului fiscal al microîntreprinderilor. „Prin urmare, Comisia propune suspendarea parţială a plăţii în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, anunţă CE. Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor şi ţintelor pe care le consideră atinse în mod satisfăcător Comitetului economic şi financiar (CEF), care are la dispoziţie patru săptămâni pentru a emite un aviz. În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă şi după evaluarea observaţiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România.
Comisia Europeană a avertizat România încă din luna mai
Şefi incompatibili şi procese de selecţie a membrilor din Consiliile de administraţie – netransparente. Comisia Europeană ne-a avertizat încă din luna iunie că am putea pierde bani grei din aceste motive. Printre companiile de stat vizate sunt Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi Oil Terminal.