Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) va prezenta din nou legislativului de la Bucureşti proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc – a comunicat József Kulcsár-Terza, politicianul uniunii constituite din PPMT şi PCM. Probabil se va prezenta parlamentului din nou statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc, scrie kronikaonline.ro, citată de Index și Rador.
Statutul care prevede autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, acesta s-a votat în Parlamentul de la Bucureşti mai întâi în 2004, iar apoi în 2012, de data aceasta fiind vorba de un proiect modificat. În toate cazurile documentele au fost respinse fără o dezbatere şi fără un vot de susţinere din partea unui parlamentar român.
Zoltán Zakariás, care face politică de asemenea în culorile EMSZ, a evidenţiat că în programul guvernului constituit în decembrie cu participarea UDMR figurează şi înaintarea proiectului de lege a minorităţilor, care va putea fi dezbătut probabil „după septembrie”.
Nu este prima dată când deputatul József Kulcsár-Terza, intrat în Parlament pe listele UDMR, depune un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. În aprilie 2020, un proiect similar a fost adoptat tacit la Camera Deputaților.
La sfârșitul lunii martie 2021, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că autonomia este ”un cuvânt care îi enervează pe români”, și că trebuie analizat unde a greșit minoritatea maghiară utilizând acest termen.
Kelemen a mai spus că el preferă să discute despre subsidiariatate și despre o reformă a statului. Întrebat dacă documentul semnat de UDMR în 2018 împreună cu PPMT și PCM (partide radicale) mai este valabil și azi, Kelemen Hunor a declarat că ”nimeni nu a retras semnătura”, adăugând însă că ”nu poți face ceva împotriva majorității”.
În documentul semnat acum trei ani, obținerea autonomiei este declarată obiectiv politic major al celor trei partide.