Guvernul a decis să scoată la vânzare vaccinurile anti-Covid, după ce s-a obligat, prin contract, să cumpere peste 56 milioane de doze, din care, cu greu, ar putea utiliza doar 10 milioane până la sfârșitul acestui an. Se pare însă că România a fost obligată de Uniunea Europeană să achiziționeze în exces vaccin, cu prețul unor cheltuieli uriașe din bugetul de austeritate din 2021.
S-a luat hotărârea de a se începe vânzarea dozelor către alte țări, având în vedere că România s-a obligat să cumpere, prin contract, peste 56 milioane de doze,scrie National.ro
Numărul imens de doze de vaccin anti-Covid contractat de Guvern,nu se justifica nici dacă ar fi plănuit să imunizeze de la primul nou-născut până la cel mai vârstnic din țară. Se pare însă că UE ni le-a băgat forțat pe gât, în urma negocierilor cu producătorii, care, probabil, au cerut comenzi foarte mari de la statele din Uniune.
”România a încheiat un număr de 4 contracte pentru furnizarea de vaccinuri împotriva Covid-19 cu producătorii cu care Comisia Europeană a încheiat Acorduri de cumpărare în avans, în numele și pentru statele membre, contracte aflate în curs de derulare. Cu o singură excepție, contractele pentru achiziția de vaccinuri de până acum au fost încheiate în baza articolului 4 al acordului prealabil (obligația de a cumpăra), numărul de doze ce trebuie achiziționat de fiecare stat membru fiind asumat contractual în momentul în care Comisia Europeană a transmis tabelul de alocare”, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva Covid-19, achiziționate de Ministerul Sănătății.
Guvernul arată că toate contractele semnate până în momentul de față conțin clauze de revânzare/donație a dozelor, astfel încât, atunci când disponibilitatea vaccinurilor și necesarul pentru vaccinare devin mai previzibile, dozele în exces să poată fi redistribuite către alte state sau organizații internaționale.
Problema este că termenul de valabilitate al produselor de acest tip este de doar 6 luni și Guvernul trebuie să se grăbească să găsească amatori de vaccinuri.
Însă, vaccinuri în exces au toate țările europene, iar concurența pentru a scăpa de doze va fi acerbă. Dacă nu va reuși să vândă dozele în plus, România va pierde din achizițiile vaccinului Pfizer aproape 300 de milioane de euro, peste 130 milioane de euro din cumpărarea vaccinului Moderna, 56 milioane de euro din Johnson& Johnson și peste 21 milioane de euro din achizițiile vaccinului AstraZeneca.
”În momentul de față livrările de doze depășesc necesarul și capacitatea de depozitare și, de asemenea, există riscul ca anumite loturi de vaccinuri să expire înainte de a putea fi administrate. În acest context, este absolut necesară crearea unui cadru legislativ care să permită revânzarea unor cantități de doze estimate a fi surplus pentru o anumită perioadă de timp”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență.