vin. iul. 1st, 2022

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu scrie, pe blogul personal, că niciun stat al UE nu este condus de o coaliţie care să aibă în Parlament o majoritate zdrobitoare, „aproape de dictatură”, aşa cum se întâmplă în România.

„Împlinirea a șase luni de la formarea guvernului Nicolae Ciucă prin alianța PNL – PSD a dat posibilitatea politicienilor din cele două formațiuni să facă nițică retorică electorală în perspectiva imediată a sondajelor de opinie și în perspectiva – ceva mai depărtată – a alegerilor din 2024. Ocupată cu misiunea de a născoci și falsifica sub semnul Propagandei de front, presa noastră n-a dat atenție momentului. Prin urmare în spațiul public s-au impus punctele de vedere politicianiste despre bilanțul celor șase luni de guvernare a Coaliției PNL-PSD.
A fost asta o mare eroare a presei românești.
Bilanțul autentic, dezbaterea despre cele șase luni de guvernare se impuneau mai mult decît în alte cazuri asemănătoare din postdecembrism.

Pentru postdecembrism Coaliția PNL – PSD – UDMR e o premieră și, aș spune, un experiment. Cele două partide au fost în postdecembrism, cu excepția unor perioade trecătoare, adversare de moarte. Cînd s-au unit într-o Coaliție, așa cum a fost USL, cauza trebuie căutată în dușmanul comun. PNL și PSD au format o Coaliție nu pentru a construi ceva, ci pentru a dărîma ceva – și anume regimul Traian Băsescu – dar mai ales pentru a supraviețui abuzurilor la care supunea regimul partidele de Opoziție. După parvenirea USL la Guvernare, în 2012, accentul a căzut tot pe lupta împotriva dușmanului comun. Pe 24 decembrie 2021, Coaliția PNL – PSD s-a format avînd drept justificare pentru un concubinaj contra naturii necesitatea unei uniri a forțelor în vederea realizării unor obiective ținînd de contrucție:
Realizarea marilor reforme amînate pînă acum din cauza guvernelor firave în Parlament.

Spre deosebire de USL, noua Coaliție n-a avut din start nici un adversar. Președintele și, prin el și Sistemul, au fost de la început binevoitori cu noul Guvern. Ba mai mult, spre deosebire de USL, noua Coaliție a beneficiat de sprijinul evident al lui Klaus Iohannis. În privința Opoziției, noua Coaliție n-a avut nici o durere de cap. Cele două formațiuni de Opoziție – AUR și USR- erau și sînt în continuare în război. Atît una împotriva celeilalte, cît și fiecare împotriva ei însăși. Presa a fost și este un aliat al Coaliției. Cele două televiziuni de știri mogularde – Antena 3 și Digi 24 –, despărțite de dușmănia dintre PSD și PNL, au devenit surori siameze în efortul de a sprijini Guvernul Ciucă.

Așadar, pentru prima oară în postdecembrism două partide importante, pînă atunci dușmane, s-au unit într-o Coaliție de guvernare avînd drept temei credința că numai astfel se pot îndeplini obiective ținînd de Resetarea României.

Și-a îndeplinit Coaliția în aceste șase luni vreunul dintre obiectivele pentru care a fost înființată? Sindrofiile organizate separat de PNL și PSD ( curios lucru, UDMR n-a făcut un bilanț!) au fost practic ocazii de a face bilanțurile celor șase luni de concubinaj guvernamental. Fiecare partid a ținut să raporteze ce a făcut Coaliția în ultimele șase luni pentru a face față problemelor născute de Războiul din Ucraina, de Criza energetică. S-a lăsat impresia că actuala Coaliție, o premieră în postdecembrism prin frăția de peste noapte dintre două formațiuni care s-au strîns de gît pînă în decembrie 2021, în Parlament, în Presă și în stradă, s-a ivit din conștiința că „trebuie trecut peste ce ne desparte” de dragul unității cerute de vremurile ieșite din țîțîni. Ceva asemănător Marii Coaliții lăcrimoase dintre Liberali și Conservatori din 1907, provocate de Pericolul întruchipat de Răscoală.

Teza potrivit căreia Coaliția contra naturii a fost creată pentru salva țara în fața Războiului din Ucraina a fost însușită de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă de la Klaus Iohannis. Pe 12 mai 2012, la conferința de presă aranjată de Ziua Moașelor de pretutindeni, Klaus Iohannis s-a fălit cu patronarea Coaliției PSD- PNL .

Cică el a sprijinit-o, deoarece și-ar fi dat seama pentru că și-a dat seama că Războiul din Ucraina cere o guvernare forte:

„Cu toate că, îmi permit să vă amintesc și dumneavoastră și celor care vă aud, văd, citesc, comentează, că atunci când am încurajat formarea acestei coaliții, lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil, solid și performant guvern din ultimii destul de mulți ani. Imaginați-vă cum ar fi arătat România în perioadă de război la graniță, criză energetică, criză economică, inflație cu un guvern subțire, care se impune greu.”

Las la o parte teza că un Guvern „subțire”, altfel spus, fără majoritatea de acum din Parlament, n-ar fi făcut față Crizelor din prezent.
Păi crizele actuale sînt încercate de toate țările membre ale UE.
Nici una nu e condusă de o Coaliție cu o majoritate în Parlament aproape de dictatură. Unele au Guverne minoritare. Altele, guverne întemeiate pe Coaliții alcătuite din mai multe partide și confruntate cu o Opoziție puternică.
Și cu toate acestea, țările membre ale UE au făcut față Crizei. Ba chiar, în unele cazuri, mai bine decît România.

Trecînd peste această aiureală, teza potrivit căreia actuala Coaliție s-a format pentru a se face față Războiului din Ucraina e un fals de proporții.

Nu numai că în decembrie 2021 mai erau două luni pînă la izbucnirea Războiului, dar la vremea respectivă cele două partide n-au justificat formarea Coaliției prin necesitatea unei uniri a forțelor, cerute de Războiul din Ucraina sau măcar de Criza economică.

Justificarea a fost dată de imposibilitatea formării unui guvern PNL, USR, UDMR.
Alternativa trimitea la alegeri generale anticipate.
Și atunci, PNL a ales Răul cel mai mic:
Alierea cu Ciuma Roșie.

Pentru a polei Concubinajul, Klaus Iohannis a invocat Resetarea României.
Din acest punct de vedere, Bilanțul celor șase luni de Guvernare trebuie să se raporteze la marile Reforme cerute de Resetare.

E limpede însă că deși avînd o majoritate zdrobitoare în Parlament, deși nu se confruntă cu o Opoziție cît de cît, deși nu e vegheată de o presă critică, actuala Coaliție n-a adoptat nici una din Legile care țin de Resetarea României.

Bilanțul e catastrofal.
Șase luni au fost pierdute cu administrarea mărunțișurilor. Ceea ce ar fi putut face la fel de bine și o guvernare minoritară.
Și nu sînt semne că de acum încolo, pe măsură ce ne apropiem de alegeri, Coaliția va adopta vreo Lege cît de cît importantă pentru Resetarea României”.