vin. iul. 1st, 2022

Florin Negruțiu a comentat scăderea încrederii românilor în Klaus Iohannis, dar și declarațiile președintelui cu privire la legile securității.

„Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor 90 când democrația a fost nouă. (…)

În timp, știm că lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit un proiect, acum ne aflăm în faza în care avem primul draft care urmează să fie analizat de guvern, CSAT, Parlament.

Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. Este o eroare majoră. Acesta este un prim draft, vor fi dezbătute, modificate, vor intra în parlament și sigur anumite abordări vor fi corectate.

Nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o încălcare a drepturilor cetățeni. Această este o interpretare eronată.

Mă voi îngriji personal ca acolo unde draftul nu a avut o formă adecvată să fie corectată.

Aceste îngrijorări nu sunt necesare.

În final, îmi doresc foarte mult să avem o legislație modernă în domeniul securității”, a spus Klaus Iohannis.

Florin Negruțiu este de părere că președintele este deranjat de faptul că proiectele de legi ale securității naționale au apărut în presă.

„Oamenii nu mai au încredere în Klaus Iohannis, dar nici Iohannis nu are încredere în oameni. Domnul Iohannis a ajuns președinte pentru că l-a votat lumea. L-a votat în primul mandat pentru că nu era Victor Ponta. L-a votat în al doilea mandat ca să nu iasă PSD-ul. Domnul Klaus Iohannis și-a văzut sacii în căruță, după care a zis că intră într-un binemeritat concediu pe caz de lene.

Domnul Iohannis are încredere în oamenii „ăia”. Uite ce zice domnul Iohannis: „Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră. Oamenii sunt îngrijorați”. La ce oameni se referă domnul președinte că sunt îngrijorați? Se referă la oamenii lui. Oamenii lui sunt îngrijorați că s-a aflat.

Aici e o aberație antidemocratică extrem de gravă. Cine face legile astea? Cine a scris legile astea? Cine a făcut draftul pe care îl apără președintele?

Nu abominațiile sunt problema domnului președinte, pentru că acolo sunt niște chestii extrem, extrem de grave pentru orice societate democratică. Problema lor este că au apărut în presă. La G4Media a apărut acest draft. Care înțeleg că va fi lucrat, va fi dezbătut, va ajunge în Parlament. Dar de abia ultima etapă va fi asta cu Parlamentul. Probabil că vor fi puși oamenii ăia în fața faptului împlinit și vor vota ca oile. Cred că asta nu mai e democrație, cred că e o țară bântuită de un securism foarte foarte grav.”, spune jurnalistul.