sâm. feb. 4th, 2023

De Elena Radu, avocat

Vine 1 Decembrie

Sare patriotismul din romani sau mai bine zis, dacă tot e o zi libera și au o minivacanta, ies la parada militara, ca e divertisment.

Sar cuvintele fără noima din unii, ca din aia care au luat cuvântul ieri în Parlament.
(Ca daca e ziua națională a României pe 1 decembrie, sedinta solemna pentru sărbătorirea zilei naționale a României o faci când vrea mușchiul tău – și pe 28 Nov, ca tot aia e. Ce, tu parlamentar de 1 decembrie nu ai și tu liber ca toată lumea? Gata, bifasi evenimentul, poți sa pleci în minivacanta).

Se va umple Facebook ul de tricolor, ca e poporul mândru.
Își aduce aminte ca România exista pe hârtie. Ce mai e cu ea, cât și cum mai exista – oricum nu știe și nu ii pasa, ca dacă îi păsa, acum vreo luna era în strada.
Ca deh, Constitutia e pentru state independente, nu pentru colonii. Dar ce mai contează? Doar nu se duce la munca, are minivacanta, macar atât sa facă și el sa pună un tricolor pe pagina lui și sa ii zică la mulți ani.
La mulți ani de care și de ce? Ce contează, n-are el poporul timp sa se gândească la asta, ca doar e în vacanta. Nu vrea sa își strice minivacanta, să isi bulverseze creierasul.
O mai fi, n-o mai fi, cum o mai fi? Ce contează? Lasa ca pe 1 decembrie ăsta e. Sa se bucure acum de minivacanta.
Și dacă n-o mai fi deloc poimâine, ce contează? Ce a făcut țara asta pentru el ca să ii pese de ea?

Si uite asa, plin de elan, se duce poporul la parada militara.
Defilează forțele armate.
Scrie în Constituție (in fine, care are importanta într-un stat independent, că la colonii nu prea contează):
„Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale a ţării şi a democraţiei constituţionale”.

Și tot in Constituție mai scrie ca
„Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară
.

Ca deh, unui străin puțin ii pasă de voința poporului român.

Conform programului anunțat
„Vor defila și aproximativ 150 de militari străini, din cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii. „

Acu’ sunt chiar curioasa. Vreau sa văd, cand defilează astia (străinii) de ziua națională a României, cum se vor uita romanii fascinați. Ca, nah, doar e divertisment.

Ca defilarea unor trupe străine pe teritoriul unui stat se face în caz de ocupație, ce contează? N-are el romanul timp sa se gândească la asta în minivacanta lui.

Dacă e operațiune militara, trupele alea ale altora, fie ele și ale unor tari aliate conform tratatelor, ar trebui sa fie pe unde e operațiunea. Dacă defilează pe la Arcul de Trimf ar trebui să te gândești dacă operațiunea e pe acolo. Dar nu are poporul timp de gândit. Ganditul dăunează grav sănătății.

Vreau sa știu și eu pe la ce parade de ziua nationala a altor state, chiar aliate, a defilat vreun soldat/detașament al armatei române.

Hai cu divertismentul, ca asta ii place romanului!